Διακόσμηση και αισθητική με κέντρο τον άνθρωπο στους χώρους φιλοξενίας

Διακόσμηση και αισθητική με κέντρο τον άνθρωπο στους χώρους φιλοξενίας

Η αισθητική και η διακόσμηση είναι έννοιες αφηρημένες και αποκλειστικά υποκειμενικές. Ότι αρέσει σε μένα δε σημαίνει ότι πρέπει να αρέσει και σε σένα ή στην αδερφή σου. Στους χώρους αναψυχής, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και στα μπαρ η φιλοσοφία πάνω στην οποία είναι δομημένη η διακόσμηση είναι ανθρωποκεντρική: Να περάσεις καλά και να ξανάρθεις.

Σε αυτό το μοτίβο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μικρά και μεγάλα δημιουργικά γραφεία με καινούργια μυαλά και φρέσκια οπτική να δημιουργούν μικρά διαμαντάκια χαλάρωσης και φιλοξενίας που χρωματικές παλέτες και διακοσμητικές πινελιές που απογειώνουν την διάθεση και σε προ(σ)καλούν να περάσεις καλά.

elias siolis travel and discover

Το ζητούμενο στη διαμόρφωση του χώρου υποδοχής και φιλοξενίας είναι να προσφέρει απλόχερα χαμόγελα και να δημιουργεί το αίσθημα ζεστασιάς και φιλοξενίας. Εδώ βέβαια η Χιώτικη ατάκα «αν αρέσει του φορέση, ολουνού του κόσμου αρέσει” δεν έχει καμία εφαρμογή και πρέπει να χρησιμοποιείται από τους συμβούλους σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Η διαδικασία της δημιουργίας κοινόχρηστων χώρων στις δομές φιλοξενίας πρέπει να αφήνονται σε χέρια επαγγελματιών που έχουν να προσθέσουν το κάτι διαφορετικό, το όμορφο, το αξιόλογο, το ανθρώπινο.

Ο σεβασμός στο περιβάλλον και στην ιστορικότητα του τόπου παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην επιλογή των υλικών και των χρωμάτων.

Οι μέρες που διανύουμε με την οικονομική κρίση να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο τραπέζι μας, στο κρεββάτι μας, στον καναπέ μας, συνοδηγός μας και συνταξιδιώτης μας, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ένα ευχάριστο, λειτουργικό και όμορφο αποτέλεσμα. Σε μια διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης του προιόντος της φιλοξενίας, οι ευκαιρίες είναι πολλές και οι μικρές παρεμβάσεις στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου είναι απαραίτητες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι πιέσεις από όλες τις πλευρές διαρκώς αυξάνονται για καλύτερα και ομορφότερα και όχι κατ’ ανάγκη φθηνότερα.

Η ομορφιά είναι το ζητούμενο. Η αισθητική απαραίτητη. Το να ξεχωρίσεις δεν είναι δύσκολο. Το να προσφέρεις εμπειρίες φιλοξενίας αξέχαστες (ευχάριστες και μόνο) είναι το στοίχημα.

Εσείς τι λέτε; Το ταξίδι είναι εμπειρία και οι εμπειρίες πρέπει να είναι όμορφες, να γίνονται καλές αναμνήσεις, αστραφτερά τόξα που συνδέουν τις κορυφές της ψυχής… Εσείς τι λέτε; Τα σχόλια σας ευπρόσδεκτα…

Comments

comments