Κάθε μήνα ένα ταξίδι: Που θα ήθελα να πάω το 2016

Κάθε μήνα ένα ταξίδι: Που θα ήθελα να πάω το 2016

Ένα από τα ευχάριστα θέματα για συζήτηση γύρω από το τζάκι των ημερών ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι τα σχέδια για την χρονιά που μόλις έρχεται. Πόσα κιλά να χάσω, τι θα αλλάξω στη ζωή μου, στον τρόπο που σκέπτομαι, στον χαρακτήρα μου, στα όνειρά μου, στη ζωή μου….

Τα περιβόητα (… και διαβόητα) resolutions για την καινούργια χρονιά είναι το θέμα της συζήτησης των ημερών. Μαγικά αποφεύγουμε τις συζητήσεις για τα σχέδια την αντίστοιχη εποχή της περυσινής χρονιάς λες και δε έγιναν ποτέ, είναι παρελθόν και ποιος τα θυμάται πια, ποιος ασχολείται με περσινά ξινά σταφύλια…

Το αγαπημένο μου θέμα σε αυτές τις συζητήσεις είναι τα ταξίδια, αλλά κανείς δε με ακούει γιατί όλοι θέλουν να μιλάνε για τα ταξίδια τα δικά τους, όχι για τα δικά μου ταξίδια. Τους λες για Γαλλία, κρασί και τυρί και σου λένε για τα κιλά σου. Τους λες για Αρκαδία, τραχανά και φασολάδα με λουκάνικο και σου λένε για τα κιλά σου. Τους λες για Πάρο, μπύρες και πατατάκια και σου λένε που θα πας το καλοκαίρι με τόσα κιλά…. Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις τα κιλά δεν είναι στα δικά μου σχέδια για το 2016 αλλά στα δικά τους. Για μένα είναι τα ταξίδια. Πάμε λοιπόν!

Γενάρης – Κρύο, ώρα για βουνό:Ορεινή Αρκαδία
βαστα αρκαδια

Βάστα Μεγαλοπόλεως Αρκαδίας (φώτο https://www.facebook.com/ΒΑΣΤΑ-ΑΡΚΑΔΙΑΣ-77911171975/ )

Στο Βάστα της Ορεινής Αρκαδίας, έξω από την πεπατημένη (… και χιλιοπερπατημένη) θα βρω λίγα πράγματα. Εκεί γεννήθηκε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, εκεί γεννήθηκε και η μάνα μου. Μερικά χιλιόμετρα έξω από τον δρόμο τον μεγάλο, ένα χωριό που κατάφερε να αποκλειστεί για μερικές ώρες, όσο διάρκεσε και το χιόνι αυτής της πρωτοχρονιάς. Ήσυχα και απλά, ο χειμώνας εκεί έχει άλλες διαστάσεις. Με απέραντη θέα, η φύση σε ταξιδεύει και σε χαλαρώνει. Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας μια ανάσα από το χωριό και τα γνωστά και πεπατημένα της Αρκαδίας λίγο χιλιόμετρα οδήγηση.

Φλεβάρης – κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει: Σύρος, η αρχόντισσα των Κυκλάδων.
συρος, κυκλαδες

Σύρος, η Αρχόντισσα των Κυκλάδων

Ερμούπολη. Πλακόστρωτοι δρόμοι, όμορφα κτίρια, γραφικά στενά. Και η  αρχοντιά να ξεχωρίζει. Όμορφα χρώματα στα κτήρια, μέχρι και θυρεοί σε ορισμένα. Ανηφοριές, στενά, εκκλησίες, δημόσια κτήρια και η θάλασσα να οριοθετεί την πόλη. Ξεχωριστή αξία δίνει η μικρή σκεπαστή λαϊκή αγορά. Δεν είναι εύκολη η ζωή στα νησιά το χειμώνα και αυτή είναι και η μαγεία τους.

Μαρτής – Αποκριά και μασκαράδες: Μόστρα Θυμιανών, Χίος

mostra_thmiana9

Κουράστηκαν οι Θυμιανούσοι να κρύβονται από τους πειρατές και το πήραν απόφαση. Μαζεύτηκαν και ανηφόρησαν τον Στένακα, την έστησαν στους πειρατές και τους κατατρόπωσαν. Τα πτώματα τα “μόσταραν” (κρέμασαν σε κοινή θέα) και από τότε το γιορτάζουν. Χαρές και πανηγύρια, ένα μοναδικό έθιμο που διατηρείται ευλαβικά στο πέρασμα των χρόνων από τον ΜΕΟΘ, τον σύλλογο του χωριού. Η Χίος, μαγική και καρδιοκλέφτρα, ένας προορισμός για όλο το χρόνο.

Απρίλης – Σα να μπαίνει η Άνοιξη…: Καρδίτσα, λιβάδια, χαρωπές αγελάδες αμέριμνες

καρδιτσα

 

Μάης – Πάσχα των Ελλήνων: Αερόστατα στο Λεωνίδιο

leonidio-aerostata

 

 

Ιούνης – Μύρισε καλοκαίρι: Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

psara

 

Ιούλης – Θέρος, θεριστής:

Αύγουστε καλέ μου μήνα… Στα Κουφονήσια της ησυχίας και της απόλαυσης

italida-beach-koufonisia

Σεπτέμβριος – Τρυγητής: Νάουσα, δρόμοι του κρασιού, τυρί και καλή παρέα

wine roads

Οκτώβρης –

Νοέμβρης – Ελιά και άγιος ο Θεός: Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη

λαδαδικα

Τόσα δίνω, πόσα θές, στα Λαδαδικά θα βρεις αυτό που θες…

Δεκέμβρης – Χριστούγεννα: Ονειρούπολη Δράμας, το φωτεινό όνειρο των παιδικών μας χρόνων.

 

Comments

comments