Οι δράσεις των πολιτιστικών Συλλόγων στο νησί της Χίου και η ενημέρωση της Χιακής Κοινωνίας

Οι δράσεις των πολιτιστικών Συλλόγων στο νησί της Χίου και η ενημέρωση της Χιακής Κοινωνίας

Τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη Χίο διαπιστώνω καθημερινά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάνω κάτω όλες οι μικρές κοινωνίες στην Ελληνική ύπαιθρο: Την ενημέρωση. Είχα μέχρι τώρα την ατυχία (;;;) να μαθαίνω για θέματα που θεωρητικά με ενδιαφέρουν πάντα κατόπιν εορτής.

Μιλάς για ενημέρωση σήμερα που το ιντερνέτ έχει μέχρι και οπτικές ίνες στο νησί; Συγχωρέστε με αλλά ναι. Θα φέρω ένα μικρό παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ. Ανοίξτε ένα φυλλομετρητή στον υπολογιστή σας ή στο κινητό σας (όχι εσύ παππού, άσε τις ερωτήσεις τώρα, γράφω κάτι…) και πληκτρολογήστε στην γραμμή διευθύνσεων το εξής ερώτημα: Κοπή πίτας Πελοποννησίων Χίου 2017. Θα λάβετε περίπου 550 αποτελέσματα εκ των οποίων μόνο το ΕΝΑ αφορά στο παραπάνω ερώτημα. Αν δε, βάλετε την φράση σε εισαγωγικά (πράγμα που σημαίνει παππού ότι ζητάμε αποτελέσματα από σελίδες που να περιέχουν ακριβώς την φράση που ρωτάμε) τότε τα αποτελέσματα συρικνώνονται και γίνονται… ΜΗΔΕΝ.

Θα μου πεις τώρα ότι αν με ενδιέφερε η κοπή της πίτας των Πελοποννησίων της Χίου θα έπρεπε να είμαι γραμμένος στο Σύλλογο και να είχα ενημερωθεί… Το είχα προσπαθήσει παλαιότερα και η τότε πρόεδρος του Συλλόγου δεν μου απάντησε ποτέ… (Για την ιστορία να αναφέρω ότι έγινα μέλος του συλλόγου πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή μου μόλις προχθές Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017)

Ας αφήσουμε όμως τα προσωπικά γιατί το θέμα είναι πολυσύνθετο και εμπεριέχει παραμέτρους που δεν αφορούν το ευρύ κοινό όπως η οργάνωση και λειτουργία ενός συλλόγου Πελοποννησίων στο νησί της Χίου, δεδομένου ότι άλλοι σύλλογοι είναι περισσότερο δραστήριοι και με πολλά περισσότερα μέλη και ας μου επιτραπεί να εστιάσω στο θέμα την ενημέρωσης της Χιακής Κοινωνίας για το τι συμβαίνει γύρω μας.

Αν και το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό ίσως είναι μια περιοχή η οποία δραστηριοποιείται στο ιντερνέτ σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλα μικρότερα και πιο αραιοκατοικημένα της Ελλάδας. Αναφέρω το ιντερνέτ γιατί το χαρτί ( είτε αυτό έχει τυπωμένα νέα και ειδήσεις, είτε έχει τυπωμένα Ευρώ) τείνει να εκλείψει… Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τοπικός τύπος όπου μια καθημερινή εφημερίδα και δυο εβδομαδιαίες απευθύνονται σε περίπου 50000 ανθρώπους που ζουν στη Χίο.

Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινή εφημερίδα του νησιού, ο «Πολίτης», έχει μια εκπληκτική παρουσία στο διαδίκτυο με μια ιστοσελίδα που θα την ζηλεύουν και αρκετά μέσα επικοινωνίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην διαρκή αγωνία των υπευθύνων (έτυχε να ήμουν παρόν σε μια κουβέντα του Γεωργούλη με τον σχεδιαστή της ιστοσελίδας…) και όχι τόσο στην διείσδυση του διαδικτύου στην Χιακή κοινωνία. Υπάρχουν βέβαια και άλλες παρουσίες στο διαδίκτυο σκορπίζοντας τις ειδήσεις της Χίου στη κοινωνία αλλά δεν επιθυμώ να αναφερθώ περισσότερο για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της Χίου.

Αρκετές δεκάδες είναι οι πολιτιστικοί (και οι εκπολιτιστικοί (θεός φυλάξει…) σύλλογοι στη Χίο με ελάχιστους από αυτούς να διατηρούν μια – έστω – υποτυπώδη παρουσία στο διαδίκτυο. Αρκετοί βέβαια θεωρούν την παρουσία τους στο FACEBOOK (και οι Πελοποννήσιοι μεταξύ αυτών…) ως υπεραρκετή προκειμένου στην επικοινωνία με τα μέλη τους και το ευρύ κοινό. Οι περισσότεροι εξ αυτών βέβαια μιλάνε με το έργο τους και καμία αμφιβολία ή αντίρρηση επί τούτου. Ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία στο διαδίκτυο ενός συλλόγου είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός αρχείου δράσεων και πεπραγμένων που χάνονται στο χρόνο και στις όποιες αλλαγές αποφασίσει το FACEBOOK. Αναφέρω συχνά πυκνά αυτό το κοινωνικό δίκτυο γιατί όλοι, λίγο ή πολύ έχουμε παρουσία σε αυτό και  το χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία μας και την προβολή μας (αυτό το σημείωμα θα κοινοποιηθεί στο FACEBOOK…)

Η παρουσία (ή απουσία…) ενός συλλόγου στα δρώμενα του νησιού (χωρίς να θεωρώ ότι πρέπει όπως και δήποτε να συμμετάσχει στα δρώμενα) είναι αποτέλεσμα μιας ομάδας ανθρώπων με όραμα για τους σκοπούς του συλλόγου, όρεξη για την επίτευξή τους και αγνούς σκοπούς για το αποτέλεσμά τους. Θεωρώ λοιπόν ότι σε κάθε κοινωνική ομάδα υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα, παρακαταθήκη του Συλλόγου, ειδικά σήμερα που τα εργαλεία είναι αναρίθμητα και στη βασική τους έκδοση δωρεάν ( αν και ο «τζάμπας” πέθανε καιρό τώρα και όλα έρχονται με κάποιο κόστος αλλά αυτό είναι άλλο θέμα προς συζήτηση…).

Χιακή Κοινωνία

Η οργάνωση και διαχείριση των σχέσεων των ανθρώπων στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο είναι μερικά από τα δείγματα της πολιτισμικής … [Διαβάστε το….]

 

 

Comments

comments