Τα καλύτερα μέρη για Πάσχα στην Ελλάδα!

Τα καλύτερα μέρη για Πάσχα στην Ελλάδα!

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης και οι μέρες της προσμονής της Ανάστασης του Κυρίου είναι γεμάτες από αγάπη, νηστεία και κατάνυξη. Σε ολόκληρη την Ελλάδα το Πάσχα γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια με ξεχωριστές εκδηλώσεις και έθιμα που προσδίδουν μεγαλύτερη μαγεία στην ατμόσφαιρα και απογειώνουν τη διασκέδαση.

Για όσους ζουν εκτός της Ελληνικής επικράτειας, το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μια αφορμή για ταξίδι. Αλλά και για όσους ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, το Πάσχα είναι μια δικαιολογία για μια –κοντινή ή μακρινή, ανάλογα με τις δυνατότητες και τη διάθεση του καθενός) απόδραση.

Οι προορισμοί στην Ελλάδα που οι μέρες του Πάσχα τους μεταβάλουν σε πόλους έλξης επισκεπτών είναι -ευτυχώς- αναρίθμητοι. Τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής υπαίθρου στολίζουν τις μέρες του Πάσχα και τις κάνουν μαγικές και μας προσκαλούν να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και εκείνες τις γωνιές που μας ξεκουράζουν, μας αναζωογονούν και μας χαλαρώνουν.

Πάμε λοιπόν ένα Πασχαλινό ταξίδι στην Ελλάδα;

Στην Αρκαδία

leonidio-aerostata

Πάσχα σημαίνει αρκαδική ύπαιθρος και οικογενειακή θαλπωρή… Η οικογένεια μαζεμένη γύρω από το γιορτινό τραπέζι, τα κουλούρια, το βάψιμο των αυγών, οι παιδικές βόλτες στις εκκλησιές του χωριού παρότι η θρησκευτική κατάνυξη ήταν μάλλον άγνωστη έννοια…. Πάσχα σημαίνει αναμνήσεις άρρηκτα δεμένες με τις μυρωδιές της Άνοιξης στην Αρκαδική φύση. Κάθε χωρίο της Αρκαδίας είναι και ένας ελκυστικός προορισμός για το Πάσχα. Με τα ιδιαίτερα έθιμα, με την μεγάλη ιστορία και τον Πολιτισμό, η Αρκαδία το Πάσχα σε μαγεύει. Όπως σε μαγεύει και στο Λεωνίδιο το μοναδικό έθιμο με τα αερόστατα που θα φωτίσει την βραδιά της Ανάστασης και θα ταξιδέψει ελπίδες και όνειρα σε φωτεινούς ουρανούς και μακρινές αναμνήσεις. Τα μοναστήρια, οι μονές και τα ξωκλήσια διάσπαρτα σε κάθε γωνιά της Αρκαδικής γης γεμίζουν κατάνυξη την ατμόσφαιρα και την καρδιά ελπίδα.

Πάσχα στη Χίο

xiosEasterPic

Πάσχα στη Χίο σημαίνει ρουκετοπόλεμος και Βροντάδος. Ένα μοναδικό φαινόμενο συμβαίνει την βραδιά της Ανάστασης στο χωριό όπου δεκάδες χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες σχίζουν τον ουρανό με στόχο τα καμπαναριά των αντίπαλων εκκλησιών: Της Παναγιάς Ερυθιανής και του Αγίου Μάρκου. Ένα έθιμο που κρατά από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και συνεχίζεται με αμείωτο πάθος μέχρι τις μέρες μας. Ο Κάμπος με τα περιβόλια του και τα αρχοντικά του είναι το κέντρο του νησιού εκείνη την εποχή. Με την άνοιξη στα καλύτερά της τα αρώματα της Πασχαλιάς, των εσπεριδοειδών, του Χιώτικου γιασεμιού κατακλύζουν της ατμόσφαιρα και δικαιολογούν στο έπακρο την ονομασία του: Μυροβόλος Χίος. Με τους ξυλόφουρνους να ανάβουν και τις απογευματινές συναντήσεις στις αυλές με τη σούμα και τους νηστίσιμους μεζέδες προετοιμάζοντας το γιορτινό τραπέζι, η εμπειρία είναι μοναδική.

culinary journeys add

Στην Πάτμο

 

Patmos-Easter

Αν και οι παραλίες της Πάτμου είναι σαγηνευτικές, η Αποκάλυψη του Ιωάννου είναι ο λόγος που θα περάσεις το Πάσχα στην Πάτμο. Στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου, εκεί που ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη,  αλλά και απ άκρη σ’ άκρη του νησιού το Πάσχα είναι μια μοναδική εμπειρία που προσκαλεί επισκέπτες και προσκυνητές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το μαγευτικό σκηνικό της φύσης στην Πάτμο θα κλέψει την καρδία σου και την προσοχή σου από την εκκλησία.

Πάσχα στο χωριό

Ωστόσο τίποτα και κανένας προορισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Πάσχα στο χωριό. Αν και αυτός ο όρος δεν λέει και πολλά στη σημερινή νεολαία των αστικών κέντρων που η σχέση με το χωριό μπορεί να μην υπάρχει καν, για τους παλαιότερους αλλά και όλους εκείνους που επέστρεψαν με τις οικογένειές τους στα πάτρια εδάφη λόγω κρίσης, το Πάσχα στο χωριό ήταν και θα είναι πάντα μαγικό!

Καλό ταξίδι και Χρόνια Πολλά!

Comments

comments