Η Χίος και η αγωνία πώς να φτάσεις εκεί…

Η Χίος και η αγωνία πώς να φτάσεις εκεί…

Χίος. Άγνωστη μεταξύ αγνώστων, καλά κρυμμένο μυστικό…και όμως υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να την επισκεφτούν.

Ως συντάκτης και διαχειριστής στο RealChios.gr, μου δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνώ με ανθρώπους που θέλουν να επισκεφθούν τη Χίο και αναζητούν κάποιες πληροφορίες και λεπτομέρειες. Πριν από λίγες ημέρες κάτι τέτοιο μου συνέβη ξανά . Μια κοπέλα από την Νέα Υόρκη επικοινώνησε με το RealChios  και ζητούσε μερικές πληροφορίες για τη Χίο.

Για την ιστορία αυτή η κοπέλα είναι μια συγγραφέας που έχει δημοσιεύσει τις ιστορίες της σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Η Κίρι ζει στη Νέα Υόρκη και είναι ρεπόρτερ και συγγραφέας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.  Το πρώτο τη βιβλίο, «Can not Think Straight”, κυκλοφόρησε από το Citadel Press το 2010 και παρουσιάστηκε σε πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης της Αμερικής όπως «The Today Show”, «The Gayle King Show”, Inside Edition «” 20/20 «. Στόχος της είναι να συνεχίσει να παράγει ποιοτική δημοσιογραφία με μια διαφορετική φωνή.

Προσπάθησε να μάθει πώς μπορεί να έρθει στη Χίο και είχε μια λαμπρή ιδέα. Δεδομένου ότι η Χίος βρίσκεται καταμεσής μιας τεράστιας οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης αφού φιλοξενεί και  υποστηρίζει έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, γιατί να μην ζητήσει από τους τοπικούς ταξιδιωτικούς πράκτορες δρομολόγια και ναύλους για εισιτήρια, διαμονή, περιηγήσεις κλπ. Καλύτερα τα τουριστικά μου δολάρια να πάνε στη Χίο από τα online site κρατήσεων της Emirates ή της United Arlines (και με το φόβο να σε πετάξουν έξω από το αεροπλάνο…)

«Θα μπορούσα να το έκανα μόνη μου, αλλά ήθελα κάποιες ιδέες και συμβουλές από τους ντόπιους”

Εδώ ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι. Από όλους τους τουριστικούς πράκτορες της Χίου (τουλάχιστον εκείνοι που έχουν online παρουσία στα αγγλικά) καταφέρνει να πάρει μια απάντηση από δύο μόνο. Εκ των οποίων μόνο ένας έδωσε συγκεκριμένες προτάσεις για διαμονή, μια εκτίμηση του ναύλου αεροπορικού εισιτηρίου, ενώ ο άλλος πράκτορας εξακολουθεί να συγκεντρώνει στοιχεία για να τις προσφέρει το πλήρες πακέτο όπως είπε στην τελευταία του επικοινωνία.

«Επίσης, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εκεί, όπως είπα, δεν ανταποκρίνονται. Από όλα τα μέρη που έστειλα με email μόνο δύο απάντησαν. Τι γίνεται αν προσπαθούσα να σχεδιάσω έναν γάμο ή μια μεγάλη ομάδα; Χρειάζεστε περισσότερη αμεσότητα στην επικοινωνία.”

Αρχικά είχε προγραμματίσει να πετάξει πίσω στις ΗΠΑ στις 14 Αυγούστου, αλλά μετά αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να μείνει για δύο ακόμη μέρες ώστε να δει το πανηγύρι στο Πυργί, που έμαθε ότι είναι από τα καλύτερα της Χίου…

«Μπα, ο ταξιδιωτικός πράκτορας μου είπε ότι φεύγοντας μετά τις 15 του Αυγούστου θα υπήρχε ένα επιπλέον κόστος στην τιμή του εισιτηρίου γύρω στα 600 ευρώ. Το βρίσκω δύσκολο να πιστέψω, αλλά οι πτήσεις προς Χίο δεν είναι ούτε εύκολες ούτε φθηνές. Άλλο ένα πιθανό αίτιο για το οποίο ο τουρισμός μπορεί να έχει μειωθεί. ”

Γιατί θα πάω φέτος στη Χίο;

Με τόσα πολλά όμορφα νησιά στην Ελλάδα ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος! Η Χίος φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από πολλά νησιά, αλλά είμαι κάπως περίεργη, μου αρέσουν παλιά πράγματα, παλιά χωριά κλπ. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν ψώνια. Έκανα επίσης μια αναζήτηση στο Facebook και είδα τους ανθρώπους να γράφουν για τη Χίο και πόσο την αγαπούν και αυτό επίσης με βοήθησε να αποφασίσω. Από την άλλη, οι άνθρωποι δημοσιεύουν φωτογραφίες στο Twitter για τους πρόσφυγες που φτάνουν συνέχεια στο νησί. Κανείς δεν θέλει να βλέπει όταν χαλαρώνει στην παραλία, παιδιά και γυναίκες να κλαίνε, ανθρώπους βρεγμένους, ταλαιπωρημένους και ανήμπορους. Το ξέρω είναι και για σας δύσκολο αλλά μήπως θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στον κόσμο και να πείτε: «Ελάτε στη Χίο, βοηθήστε τον τουρισμό της, στηρίξτε και εμάς που στηρίζουμε τόσες ψυχές”. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα απαντήσουν. Αλλά δεν είναι εύκολο.

Γι ‘αυτό θέλω να πάω στη Χίο. Είπα ότι «αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια». Χρειάζεστε τα τουριστικά δολάρια μου περισσότερο από την Κέρκυρα που δεν κάνει τίποτα. Με το «αυτούς τους ανθρώπους» εννοώ τους Χιώτες, όχι τους πρόσφυγες που και εκείνοι χρειάζονται βοήθεια, αλλά εγώ θα είμαι εκεί για διακοπές.

Σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή ότι θέλουμε εσένα περισσότερα από τα δολάρια σου. «Ίσως να είσαι ένας λόγος που θα κάνει και άλλους να έρθουν. Τα δολάρια μπορούν εύκολα να ξεχαστούν. Η Κίρι συνεχίζει προτού μπορέσω να της το πω.

Αλλά θα είναι πολύ δύσκολο. Άνθρωποι σε διακοπές, οικογένειες με παιδιά, θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τις εμπειρίες τους και όχι να βλέπουν όλα αυτά τα δεινά στις διακοπές τους. Θέλω να έρθω να καταλάβω πώς μπορεί να είναι η ζωή πέρα από αυτό.

Το θέμα με τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες είναι κάτι που δεν μπορείτε να το αγνοήσετε. Οι άνθρωποι το γνωρίζουν, έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Και να λέτε «ναι, αυτό συμβαίνει, αλλά κοιτάξτε και τη Χίο μας! Κοίτα πόσο όμορφη” . Ακριβώς, αλλά πρέπει να ξεκινήσετε με αυτό. Αντιμετωπίστε το. Το Πυργί είναι τόσο διαφορετικό και εκπληκτικό. Πραγματικά θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα όμορφα πράγματα εκεί έξω. Η Χίος έχει πολλά να προσφέρει που δεν έχω δει σε άλλα μέρη. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση των προσφύγων. «Ναι, έχουμε αυτό το θέμα, ωστόσο δεν θα καταστρέψει τις διακοπές σας»

Γιατί Ελλάδα, γιατί Χίος;

Ήρθα στην Ελλάδα πριν από 2 χρόνια. Την αγάπησα. Οι άνθρωποι ήταν τόσο φιλικοί, τόσο πολύ απλοί. Οι Έλληνες αγαπούν πολύ τους τουρίστες. Επίσης ο καθένας μιλάει αγγλικά. Οι τιμές ήταν προσιτές (ως επί το πλείστον), μου άρεσε η αρχιτεκτονική και μου αρέσουν τα αρχαία. Επίσης οι παραλίες, αλλά αγαπώ κυρίως τα αρχαία και την αρχιτεκτονική. Θα σου πω μια ιστορία που έζησα στην Ελλάδα:

Όταν βρισκόμουν στη Σαντορίνη, έμεινα σε ξενοδοχείο και οι μετακινήσεις μου ήταν με λεωφορεία και δύο διαφορετικοί άνθρωποι μου προσέφεραν τη χρήση του αυτοκινήτου τους. Δεν το πήρα, αλλά αυτό δεν θα συμβεί ΠΟΤΕ εδώ στην Αμερική. Συνειδητοποιώ ότι είμαι τουρίστας και ότι οι άνθρωποι μου φέρονταν ωραία. Αυτοί είναι οι Έλληνες. Αλλά αν πάτε στη Γαλλία, οι άνθρωποι θα είναι πολύ δυσάρεστοι σε σας (γελάει δυνατά…)

Τι είδες από την Ελλάδα;

Τη Μύκονο, την Πάτμο, την Αθήνα, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη και μερικά άλλα

Τα γνωστά τουριστικά πρότυπα. Νόμιζα ότι σκεφτόσουν πέρα από τα συνηθισμένα…

Κοίτα ήταν μια επίσκεψη με γκρουπ, δεν είχα πάει ποτέ στην Ελλάδα, οπότε δεν ήξερα τίποτα. Τώρα αυτή τη φορά, ναι, πέρα από τα συνηθισμένα! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσα να αποφασίσω επειδή τα περισσότερα πρακτορεία προσφέρουν εκδρομές σε αυτά τα μέρη που τα είχα ήδη δει.

Αυτή τη φορά ήθελα να πάω στη Βενετία ή σε ένα διαφορετικό ελληνικό νησί. Πού να πάω; Ξεκίνησα την έρευνα, αλλά ένιωθα σαν να τα είχα δει όλα. Δεν μπορούσα να αποφασίσω ποιο νησί ή να πάω στη Βενετία. Στη συνέχεια, είδα μια εικόνα του Πυργίου και σκέφτηκα «πρέπει να το δω». Η Χίος έμοιαζε πολύ διαφορετική. Είχε ό, τι θέλω – μεσαιωνικά χωριά, αρχαία κτίσματα, ωραίες παραλίες.

Επίσης πρέπει να γυμνάσω στα ελληνικά μου. Η μητέρα μου είναι Ελληνίδα, έτσι όλα τα  αδέλφια μου είναι μισοί Έλληνες. Όταν ήμουν εκεί τελευταία έχω δοκιμάσει το ούζο. Στην υγεία μας !!!! Δυστυχώς ξέχασα, αλλά μαθαίνω γρήγορα. Τώρα ανυπομονώ να δοκιμάσω μαστίχα.

Κίρι, σε ευχαριστώ!

Comments

comments