Διαδρομές στην Ορεινή Ελλάδα

Διαδρομές στην Ορεινή Ελλάδα

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα του φθινοπώρου. Μια βόλτα στην Ελλάδα του χειμώνα. Τα πεσμένα φύλλα,τα μουντά χρώματα, οι συννεφιασμένοι ουρανοί, οι μυρωδιές της γης κι του τζακιού.

Η μαγεία του ταξιδιού και η αναζήτηση του παραδοσιακού, του γνήσιου.

Οι άνθρωποι, η μοναξιά, τα καλντερίμια.

Ακολουθήστε μας σε αυτό το ταξίδι, σε αυτές τις διαδρομές που χαράζονται στην μνήμη και δημιουργούν εκείνα τα αστραφτερά τόξα που συνδέουν τις κορυφές της ψυχής.

Θα ξεκινήσουμε τις διαδρομές μας από την Πελοπόννησο και την Αρκαδία της καρδιάς μας. Τόπος ιστορικός, μαρτυρικός, τραχύς μα και φιλόξενος. Διώχνει τα παιδιά του μα καλωσορίζει τους επισκέπτες του. Βασανίζεται από το εργοστάσιο της ΔΕΗ – ευλογία και κατάρα συνάμα -, μετρά δεκάδες συλλόγους στο εξωτερικό, γεννήματα των ξενιτεμένων Αρκάδων που νοσταλγούν και αγαπούν τον τόπο τους και λαχταρά να ακούσει πάλι παιδικές φωνές όλες τις μέρες και όλες τις εποχές.

Θα ανέβουμε τον Πάρνωνα, εκεί στην ορεινή Αρκαδία αλλά θα προσπεράσουμε την Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, τη Βυτίνα. Όχι γιατί δεν είναι γνήσιοι τόποι Ελληνικοί αλλά γιατί είναι πια πολυφορεμένοι, γιατί γέμισαν τουρίστες και όχι ταξιδευτές. Θα πάμε στο Ελληνικό, θα περπατήσουμε στην Αλωνίσταινα, θα μείνουμε στου Ίσαρη και θα ανηφορίσουμε στο Βάστα. Θα κάτσουμε στα καφενεία να μιλήσουμε με τους λιγοστούς κατοίκους, γέρους και κουρασμένους αλλά πάντα πρόθυμους να μοιραστούν μαζί μας ιστορίες γνήσιες για το χωριό, για τη ζωή. Θα μπούμε σε σπίτια που χωρίς να το ξέρουν έχουν δημιουργήσει λαογραφικά μουσεία χωρίς φωτογραφίες και εκπομπές στην τηλεόραση.

Θα μοιραστούμε μαζί σας τις αγωνίες και τις εικόνες της Ορεινής Ελλάδας μέσα από διαδρομές όχι τόσο γνωστές, θα σταθούμε σε αλώνια αναλώνιστα δεκάδες χρόνια τώρα, θα θαυμάσουμε κορυφογραμμές και ποταμούς ζωοδότες. Θα περπατήσουμε, θα δοκιμάσουμε αγνά παραδοσιακά προιόντα της Αρκαδικής γης και πολλά ακόμα.

Έρχεσαι;

Comments

comments