Ένα ταξίδι γνωριμίας Ολλανδών με τη Χίο

Ένα ταξίδι γνωριμίας Ολλανδών με τη Χίο

Ήρθαν, είδαν, μαγεύτηκαν και επέστρεψαν στην Ολλανδία για να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους με τους φίλους τους και τους αναγνώστες τους. Ο λόγος για 8 Ολλανδούς travel bloggers, food bloggers και δημοσιογράφους που απάντησαν θετικά στην πρόσκληση της κας Ελένης Σκαρβέλη, διευθύντριας του γραφείου του ΕΟΤ στις Κάτω Χώρες και επισκέφτηκαν τη Χίο από τις 8 έως τις 12 Μαΐου 2017.

Ένα τετραήμερο γεμάτο Χίο. Αρώματα μαστίχας, μυρωδιές εσπεριδοειδών, περιπλανήσεων στα καταγάλανα νερά του νησιού, με περπάτημα και ποδηλατάδα η Χίος ξεδίπλωσε τις ομορφιές της (ένα μικρό κομμάτι είναι η αλήθεια καθώς 4 μέρες δεν είναι αρκετές για να γνωρίσεις τη Χίο παρά μόνο να την αφουγκραστείς) και έκανε καινούριους φίλους

«Το τουριστικό προϊόν της Χίου έχει δυναμική και τις υποδομές για να τραβήξει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό Ολλανδών και Βέλγων επισκεπτών και να ξεκινήσουν από την ερχόμενη σεζόν πτήσεις για το νησί.”

μου λέει ο Γιάννης Συράκης, διευθυντής των ξενοδοχείων Grecian Castle & Sew View Resorts του ομίλου Φεγγουδάκη και συνεχίζει:

«Η Χίος αποτελεί ίσως το πιο ελκυστικό οργανωμένο εναλλακτικό τουριστικό νησιωτικό προορισμό και πρέπει να βρει του κατάλληλους αποδέκτες για να την αγκαλιάσουν και να την εξυψώσουν τουριστικά. Αρκεί να γίνει η αρχή και να δουλέψουμε μεθοδευμένα και με σχέδιο και όραμα.

Η Χίος έχει ανάγκη από οργανωμένα και στοχευμένα ταξίδια εξοικείωσης (fam trips) από όλες τις αγορές ενδιαφέροντος.

Θα γίνουν προσπάθειες της επόμενες ημέρες για επαναπροσέγγιση του μεγαλύτερου Tour operator της Ολλανδίας Sunweb και να εξετασθούν οι ανάγκες και προϋποθέσεις και από τις δύο πλευρές.”

Τη διαμονή των Ολλανδών στο νησί  φρόντισαν τα ξενοδοχεία Sea View Resorts στον Καρφά και το Almiriki Hotel Apartments στο Λιθί και ο διευθυντής του ξενοδοχείου Γιώργος Φωκάς,  μου λέει:

«Η προβολή της Χίου και η προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό είναι μια δύσκολη διαδικασία και απαιτεί συνεχή προσπάθεια, όραμα και προσήλωση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού είναι ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το κομμάτι του τουρισμού να δημιουργήσουμε την ταυτότητα του προορισμού ώστε να μπορούμε ο καθένας από τη μεριά του αλλά και με συνεργασίες, να απευθυνόμαστε στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία για να τους παρουσιάσουμε τον όμορφο ετούτο τόπο.

Προσπάθησα αρκετές φορές να πείσω την Κα Σκαρβέλη για την οργάνωση ενός ταξιδιού γνωριμίας των Κάτω Χωρών με τη Χίο και είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος κάτι τέτοιο έγινε πραγματικότητα με την βοήθεια τόσο των τοπικών αρχών όσο και την Aegean Airlines που προσέφερε τα εισιτήρια στους επισκέπτες μας.”

Το πρόγραμμα που επιμελήθηκαν το Τμήμα Τουρισμού της Χίου σε συνεργασία με τους επαγγελματίες που συμμετείχαν είχε σκοπό να παρουσιάσει τις εναλλακτικές ομορφιές του νησιού με έμφαση στη γαστρονομία, τις δραστηριότητες και τις ιδιαιτερότητες της Χίου.

Η Χίος, ένας κρυμμένος θησαυρός στο Αιγαίο!

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στα Μαστιχοχώρια, στο νότιο κομμάτι του νησιού, εκεί όπου παράγεται η Μαστίχα, το εμπορικό σήμα της Χίου και βρίσκεις το Μουσείο της, το Μουσείο της Μαστίχας. Ο Σύλλογος του Λιθιού έκλεισε τη βραδιά με χορούς και τραγούδια στην Ταβέρνα «Τα Τρία Αδέρφια”.

Τη δεύτερη ημέρα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες όπως η ιστιοπλοΐα στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Λαγκάδα και η ποδηλασία στον ιστορικό και παραδοσιακό χώρο του Κάμπου. Με αυτόν τον τρόπο συνάντησαν δύο σημαντικές πτυχές της Χίου: τη μακρά ναυτική παράδοση και τη γενουατική παρουσία στο νησί.

Με οδηγό το Adventure Holidays το ταξίδι στα πανέμορφα νερά που βρέχουν τη Χίο άφησε τους επισκέπτες με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Χίος δείχνει αλλιώς από τη θάλασσα όπως και όλα τα πράγματα που αγαπάμε δείχνουν μια άλλη οπτική γωνία από τη θάλασσα…

Στο γραφικό ψαροχώρι της Λαγκάδας η βόλτα με τα kayak της Masticulture άξιζε. Οι εναλλακτικές δραστηριότητες της Χίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις κοντά στις ομορφιές του τόπου, στους ανθρώπους τους και στα κρυμμένα μυστικά του. Θα βραχείς λίγο αλλά καλοκαίρι είναι, τη δροσιά του να ‘χεις…

Καμιά επίσκεψη στη Χίο δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν χαθείς στην μαγεία του Κάμπου. Προστατευόμενος οικισμός από το Υπουργείο πολιτισμού διατηρεί την Γενοβέζικη επιρροή στην ιστορία και αρχιτεκτονική του τόπου με τα αρχοντικά, τους επιβλητικούς μαντρότοιχους και τα περιβόλια των εσπεριδοειδών. Τόπος του Χιώτικου μανταρινιού, ο καλύτερος τρόπος να τον αισθανθείς είναι με ποδήλατο. Τα Goat Trails ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους μέσα στα στενά δρομάκια του Κάμπου πάνω σε… ρόδες.

Βυζαντινή και Μεσαιωνική, η Χίος σε καλεί να την ανακαλύψεις.

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία και τις μοναδικές αντιθέσεις της πολυπλοκότητας της Χιώτικης φύσης στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι του νησιού (Νέα Μονή, Ανάβατος, Αυγώνυμα, Βολισσός). Η Βυζαντινή Νέα Μονή του 11ου αιώνα με τα απίστευτα ψηφιδωτά της και την εκπληκτική της θέα, τα μεσαιωνικά Αυγώνυμα και ο εγκαταλελειμμένος Ανάβατος, ο Μυστράς του Αιγαίου είναι εκεί και σε περιμένουν να τα περπατήσεις, να τα αφουγκραστείς, να τα γνωρίσεις.

Η Βολισσός, το κεφαλοχώρι τη Αμανής και τα μονοπάτια της σε απίστευτες ομορφιές και ιστορικές μνήμες, είναι ένα από τα προσκλητήρια για να ξεφύγεις από τα παραδοσιακά και τετριμμένα των άλλων νησιών. Μια βόλτα στο κάστρο, στον Μαλαγκριώτη και στα γύρω χωριά για να δεις τη χλωρίδα και την πανίδα της Χίου σε όλο της το μεγαλείο.

Στο facebook με το hashtag #ChiosFamTrip2017 μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη των Ολλανδών ενώ παρακάτω θα βρείτε τα links για τις σελίδες των καλεσμένων:

FoodinistaPassievrouwen – BiancaFoodtravelphotography – nederlandsdagblad – reisgenie

Comments

comments