Hikers’ Friendly – Πιστοποίηση καταλυμάτων φιλικών στον πεζοπόρο

Hikers’ Friendly – Πιστοποίηση καταλυμάτων φιλικών στον πεζοπόρο

Ο πεζοπορικός τουρισμός, μια εναλλακτική δραστηριότητα βιωματικού τουρισμού κατακτά όλο και περισσότερο χώρο στα πλάνα των επιχειρήσεων παροχής φιλοξενίας της Ελλάδας. Οι φορείς και οι α(πα)σχολούμενοι με τα δρώμενα του τουρισμού βλέπουν σε αυτήν (όσο και στις άλλες ήπιες μορφές τουρισμού) τη δραστηριότητα, μια ευκαιρία να προβάλλουν τον τόπο τους, να προβάλλουν τη δουλειά τους και είτε να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο (με δράσεις Μάρτη, Απρίλη & Οκτώβρη) είτε να προσελκύσουν επισκέπτες σε προορισμούς άγνωστους στον παγκόσμιο ταξιδευτή.

Η πιστοποίηση Hikers’ Friendly

Το «Hikers’ Friendly» φιλοδοξεί να είναι ένα σήμα που θα πιστοποιεί υπηρεσίες σχετικές με την πεζοπορία. Σε πρώτη φάση το σήμα θα χορηγηθεί πιλοτικά σε επιλεγμένες επιχειρήσεις προσφοράς φιλοξενίας και αργότερα η πιστοποίηση θα επεκταθεί και σε άλλα καταλύματα. Βασικός σκοπός, πέρα από τον προφανή, είναι η εκπαίδευση των ξενοδόχων σε πρώτη φάση για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που θα μπορούν να παρέχουν στον περιπατητή-επισκέπτη ώστε να συμπληρωθεί η εμπειρία που αποκομίζει ο ταξιδευτής επισκεπτόμενος ένα τόπο. Επειδή στο ξενοδοχείο δεν διαμένουν μόνο λάτρεις του πεζοπορικού τουρισμού, θα έχουν την ευκαιρία και οι λοιπές κατηγορίες επισκεπτών να γνωρίσουν μια εναλλακτική δραστηριότητα στον τόπο που επέλεξαν να επισκεφτούν με πληροφορίες που θα αντλούν από το κατάλυμα που μένουν.

μονοπατια στην ελλαδα

Το σήμα είναι μια πρωτοβουλία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece), σε συνεργασία με την Green Evolution και την οικονομική υποστήριξη του οργανισμού The People’s Trust.

Ο πεζοπορικός τουρισμός στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια που η κρίση μαστίζει την Ελληνική επικράτεια και η επιστροφή στη φύση κοντά στον πρωτογενή τομέα φαντάζει ως μονόδρομος για την επιβίωση μεγάλου μέρους του Ελληνικού επιχειρείν, σε συνδυασμό με την προσπάθεια απεμπλοκής των τουριστικών προορισμών από το τρίπτυχο «Ήλιος, θάλασσα και τ’ αγόρι μου” που συνόδευε πρακτικές τουριστικής προβολής περασμένων δεκαετιών, δεκάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί στον ελληνικό χώρο προβάλλοντας και προσδοκώντας τα οφέλη των εναλλακτικών, ήπιων και αειφόρων μορφών τουρισμού, στοχεύοντας σε ένα μεγάλο κομμάτι ταξιδευτών που αγκάλιασε με αγάπη αυτά τα σχήματα και ιδέες.

Ο πεζοπορικός τουρισμός στην Γερμανία, την Αυστρία, την Αγγλία, την Ελβετία και τις βόρειες χώρες της Ευρώπης γνωρίζει τεράστια άνθηση και δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες απασχόλησης καθώς τα ποσά που δαπανούν οι πεζοπόροι ταξιδευτές είναι αρκετά υψηλότερος του μέσου όρου, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι πεζοπόροι-επισκέπτες ενός τόπου έχουν κατανοήσει την σχέση των εναλλακτικών δραστηριοτήτων με την τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία που πρέπει να  ευαισθητοποιηθεί, να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει ενεργά στην φροντίδα των μονοπατιών όσο και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει.

Στην Ελληνική επικράτεια τα τελευταία 5 χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τις τοπικές αρχές και από τοπικά επιχειρηματικά σχήματα για την προώθηση και προβολή του πεζοπορικού τουρισμού στα πλαίσια (όχι πάντα, στην Ελλάδα είμαστε) ενός γενικότερου πλάνου αξιοποίησης των δυνατοτήτων του τόπου για την προσέλκυση επισκεπτών και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την στήριξη και ανάδειξη των μονοπατιών, του φυσικού πλούτου και της ιστορικής σημασίας της γης που πατάμε.

Η υπουργική απόφαση που θέτει τις προυποθέσεις για την χάραξη, σηματοδότηση και διαχείριση των μονοπατιών εκδόθηκε (όπως και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον τόπο) με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στα τέλη του Γενάρη του 2017, επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός κοινού κλωδικα επικοινωνίας για την διαχείριση των μονοπατιών.

Πιστοποίηση μονοπατιών, καταλυμάτων και φορέων.

Το μονοπάτι του Μαίναλου είναι το πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο ελληνικό μονοπάτι από τον ERA – European Rablers’ Association –  χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Κοιν.Σ.Επ Μαίναλον και η πιστοποίηση γιορτάστηκε σε ένα πανηγυρικό τριήμερο στην Ορεινή Αρκαδία υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.  Η διαδρομή Menalon Trail είναι μια μεγάλη ορεινή πεζοπορία μήκους 75 χλμ. με αφετηρία τη Στεμνίτσα και προορισμό τα Λαγκάδια, περνώντας από τη Δημητσάνα, το Ζυγοβίτσι, την Ελάτη, τη Βυτίνα, τη Νυμφασία, τα Μαγούλιανα, το Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια.

Ενώ η Κοιν.Σ.Επ Μαίναλον είναι μια κοινωνική επιχείρηση που ιδρύθηκε με σκοπό την δημιουργία και προβολή του πεζοπορικού τουρισμού στο Μαίναλο της Αρκαδίας, η Κοιν.Σ.Επ Μονοπάτια της Ελλάδας συνεργάζεται με τοπικές αρχές και με ρόλο συμβουλευτικό χαράζουν από κοινού τις ενέργειες για την προβολή των μονοπατιών και του πεζοπορικού τουρισμού του τόπου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα KytheraHiking και Sifnos Trails,  από τα πρώτα έργα της Κοιν.Σ.Επ Μονοπάτια της Ελλάδας για την οργάνωση και προβολή πεζοπορικού τουρισμού σε μέρη της Ελλάδας.

Τα μονοπάτια της Ελλάδας

Η Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας (Paths of Greece) αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που έχουν θέσει ως στόχο τους την ανάπτυξη πεζοπορικών προορισμών στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πεζοπορικό τουρισμό.

Η Green Evolution είναι μια εταιρεία που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της οικονομίας άνθρακα.

Το The People’s Trust, είναι μια Ελληνο-αγγλική πρωτοβουλία, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη – κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης και μικρο-χρηματοδότησης μέχρι το ποσό των €10.000.

Δείτε και αυτά…

Κοιν.Σ.Επ Μαίναλον
ERA – European Rablers’ Association

Comments

comments