Στα Αρκαδικά βουνά: Καστανίτσα

Στα Αρκαδικά βουνά: Καστανίτσα

Στα όρη, στα άγρια βουνά. Εκεί στην Αρκαδική γη, το τόπο που λάτρεψε ο Παυσανίας και ανεβοκατέβαινε ο Πάνας. Θησαυροί ανεκτίμητοι, μυστικά καλά κρυμμένα, ομορφιά ως την άκρη του ουρανού.

Στα χωριά της Αρκαδικής γης η ζωή τρέχει με άλλους ρυθμούς. Αργούς, ήσυχους, μελωδικούς. Η Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου-Καλαμάτας εκμηδένισε τις αποστάσεις και μείωσε τους χρόνους ταξιδιού φέρνοντας μεγάλα αστικά κέντρα ακόμα πιο κοντά το ένα στο άλλο όπως παλιά οι στέγες των σπιτιών των ανθρώπων… Προσπέρασε χωριά, ίσιωσε το στριφογυριστό κορμί της και πλέον σα μαχαιριά, σκίζει την Πελοπόννησο στα δυο και καταπίνει χιλιόμετρα σε μια μεγάλη ευθεία με λιγοστές εκπλήξεις….

moreas-aytokinitodromos

Εκπλήξεις όμως που δε μπορούν να κρυφτούν από αυτούς που θα συνεχίσουν να τις ψάχνουν. Η Αρκαδία είναι γεμάτη από δαύτες. Χωριά πέτρινα, χωριά παραδοσιακά, χωριά μοναδικής ομορφιάς και ησυχίας. Σκαρφαλωμένα σε βουνά, ριζωμένα σε πλαγιές, ελατοσκέπαστα ή όχι, είναι σίγουρα πανέμορφα και μοναδικά. Καθένα με τη δική του ταυτότητα και ιστορία, με τις δικές του θύμησες, με τις δικές του ομορφιές και ιστορίες.

Καστανίτσα, το Τσακωνοχώρι στα όρια Αρκαδίας-Λακωνίας.

Μια από αυτές τις ομορφιές σκαρφαλώνει τον Πάρνωνα στα 850 μέτρα περίπου και καμαρώνει για την λεβεντιά της και τις αναμνήσεις της. Η Καστανίτσα, ένας παραδοσιακός οικισμός με τα χαλάσματα του κάστρου της Κουτουπούς και του Πύργου του Καψάμπελη στην κορφή του λόφου που έλεγχε το πέρασμα, το δρόμο του εμπορίου μεταξύ Αργολίδας και Λακωνίας. Πλακόστρωτες σκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια ασβεστωμένα στο λευκό που λάμπει στον ήλιο (30 ασβεστοκάμινα λειτουργούσαν παλιά στην Καστανίτσα) και αρώματα της Κυνουρίας και της Αρκαδικής γης.

kastanitsa-arkadia-greece

Το χωριό απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 72 από την Τρίπολη και ο συντομότερος δρόμος για να φτάσει κανείς είναι από το Άστρος μέσω Άργους. Οι γραφικοί φανοστάτες πετρελαίου που φώτιζαν παλιά τα σοκάκια της Καστανίτσας έχουν πλέον αντικατασταθεί από σύγχρονα φωτιστικά αλλά κάπου κάπου ένα παραδοσιακό φωτιστικό θα δώσει άλλο χρώμα στις νυχτερινές σας βόλτες στο χωριό.

kastanitsa-arkadia-greece-1

Η γιορτή του κάστανου

4500 στρέμματα καστανόδασους περιβάλουν το χωριό και μοιράζουν απλόχερα τον καρπό τους στους επισκέπτες και κατοίκους. Ευκαιρία για γιορτή. Κάθε φθινόπωρο λοιπόν, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, η Καστανίτσα γιορτάζει και το κάστανο έχει την τιμητική του. Βραστό ή ψητό, γέμισμα ή πουρές το κάστανο και το κρασί υπάρχουν άφθονα στο χωριό και μοιράζονται απλόχερα.

%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b7

Με αναλλοίωτα τα στοιχεία της Τσακώνικης παράδοσης, το χωριό προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση ενώ τα μονοπάτια που το ενώνουν με τους γύρω οικισμούς (η Σίταινα και ο Πραστός για να αναφέρουμε τα κοντινότερα) προσφέρονται για εξερεύνηση και περιπάτους. Όπως και οι καταπληκτικές διαδρομές στα φαράγγια της περιοχής όπως της Μαζιάς, του Λούλουγκα και της Ζαρμάνιτσας, μια καλή δικαιολογία για την επόμενη εξόρμηση στην Αρκαδική γη. Στην Καστανίτσα λειτουργεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο ανακαινισμένο κτήριο που στέγαζε παλιά το δημοτικό σχολείο στην πλατεία του ΑηΓιάννη με φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για την χλωρίδα και πανίδα του Πάρνωνα.

Πάμε;

Comments

comments