Στο Ελληνικό της Αρκαδιας

Στο Ελληνικό της Αρκαδιας

Στο Ελληνικό της μαγευτικής ορεινής Αρκαδίας ο χρόνος και ο τόπος σε καθηλώνουν και σε ταξιδεύουν σε μονοπάτια σαγηνευτικά που η ψυχή αναρριχάται και γαληνεύει.

ελληνικο αρκαδιας travel and discover eliassiolis travel blogger

Σκαρφαλωμένο στα 720 μέτρα των νοτιοδυτικών πλαγιών του Μαινάλου ανάμεσα στην Στεμνίτσα (6 χλμ) και 7 χλμ από την Καρύταινα οι μόλις 204 μόνιμοι κάτοικοι και οι εκατοντάδες δεκάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, απολαμβάνουν ένα γραφικό Αρκαδικό χωριό, παραδοσιακό και πεντακάθαρο. Το Ελληνικό, Μουλάτσι ή τρίλοφο είναι χτισμένο σε τρεις λοφίσκους και χαρίζει μαγευτική θέα προς το οροπέδιο της Μεγαλόπολης, το Όρος Λύκαιο και τον Ατσίχωλο, ένα χωριό που διασχίζει ο φημισμένος Λούσιος ποταμός. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και σχεδόν όλα τα κτήρια έχουν αναπαλαιωθεί με σεβασμό στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του τόπου.

ελληνικο αρκαδιας travel and discover eliassiolis travel blogger 002

Από το χωριό έλκει την καταγωγή του ο οπλαρχηγός του 1821 Σάββας Νικολόπουλος καθώς και ο νυν βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος έχει προσφέρει στο χωριό μεταξύ άλλων την δημιουργία και φιλοξενία της ιστοσελίδας με πληροφορίες για το χωριό και προτάσεις για διαμονή, διατροφή και περιηγήσεις: https://ellinikogortynias.gr/

Οι πέτρινοι δρόμοι, τα καλοδιατηρημένα σοκάκια, τα πέτρινα παγκάκια του οικισμού προσφέρονται για βόλτες και χαλάρωση, ενώ οι διαδρομές προς τον ποταμό Λούσιο και τις Μονές Προδρόμου (αλλά και Φιλοσόφου για όσους το λέει η περδικούλα τους – κομμάτι της περίφημης πιστοποιημένης διαδρομής «Τα μονοπάτια του Μαινάλου» – θα δοκιμάσουν τις αντοχές των περιπατητών και θα κερδίσουν με τις ομορφιές τους τους λάτρεις της φύσης.

ελληνικο αρκαδιας travel and discover eliassiolis travel blogger 004

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, την πλατεία της Αγίας τριάδας δεσπόζει το σπουδαστήριο του χωριού, ένα εξαιρετικό πέτρινο δίπατο κτίσμα που φιλοξενούσε κάποτε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Το εκκλησιαστικό μουσείο και ο ναός του προφήτη Ηλία καθώς επίσης και τα πηγάδια του κυρ-Γιώργη θα καταναλώσουν αρκετή μνήμη από τη φωτογραφική σου μηχανή και θα γεμίσουν το άλμπουμ της ψυχής σου.

Στο Ελληνικό με πρωτοβουλία του συλλόγου των απανταχού εξ Ελληνικού Γορτυνίας «Ο Προφήτης Ηλίας» λαμβάνει χώρα τα 2 τελευταία χρόνια μια αθλητική δράση με την ονομασία “Intersport Ellinikon Cross Country Race” με τεράστια επιτυχία και εκατοντάδες συμμετοχές (δείτε πληροφορίες και λεπτομέρειες εδώ…). Μια δράση που την χαρακτηρίζει η Αρκαδική φιλοξενία, διαφήμιση για το χωριό και τους ανθρώπους του.

Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα (σε δύο ωρίτσες έφτασες) το είχε καθιερώσει ως προορισμό Σαββατοκύριακου, εορτών και αργιών ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες με αποκορύφωμα τον Αύγουστο όπου επιστρέφουν και οι ξενιτεμένοι για μια ανάσα και γεύση πατρίδος, το Ελληνικό σφύζει από ζωντάνια και παιδικά χαμόγελα. Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα»το 2013…

Κουκλίστικοι ορεινοί ξενώνες προσφέρουν την θαλπωρή του ξύλου και της πέτρας ενώ το τζάκι που σιγοκαίει τους χειμερινούς μήνες σκορπά μυρωδιές στα σοκάκια και στην πλατεία του χωριού που ανακατεμένες με τις μυρωδιές της Αρκαδικής γης σε ταξιδεύουν στα όρια του Παραδείσου. Γίδα, λεμονάτο και κοκκινιστό θα τέρψουν τους ουρανίσκους και τον πιο απαιτητικών ταξιδευτών και ο χαλβάς θα μας γλυκάνει ευχάριστα. Μέλι Μαινάλου, χυλοπίτες, γλυκά του κουταλιού και τυριά από το τυροκομείο του χωριού θα συντροφεύουν τις μέρες σας πίσω σπίτι.

ελληνικο αρκαδιας travel and discover eliassiolis travel blogger 003

Τα προβλήματα του Ελληνικού ήταν, είναι και θα είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουν και οι περισσότεροι προορισμοί στην Πελοπόννησο: Η περιορισμένη προβολή και διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού, η ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού και οργάνωσης τουριστικής προβολής και αξιοποίησης. Έτσι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό από τα τόσα και τα τόσα της Ελλάδας παραμένει άγνωστο και περιμένει να τελειώσει η κρίση για να επιστρέψει ο Έλληνας, ο μεγάλος ταξιδευτής.

Ραντεβού στο Ελληνικό της Αρκαδίας, την Πελοπόννησο της καρδιάς μας, την φύση των ονείρων μας.

Comments

comments